1.1 Proses Operasi
3.1.1 Mengadun
Isi ikan, tepung kanji, tepung sagu, garam, gula, bahan perasa (MSG) dan air ais diadun dengan menggunakan mesin penggaul (mixer) sehingga sebati (30 minit). Adunan yang telah sebati dapat diketahui apabila ianya tidak melekat pada bekas penggaul serta boleh membentuk doh.
3.1.2 Membentuk
Adunan yang sebati dibentuk menjadi batang keropok menggunakan mesin pembentuk keropok (extruder) atau roller mengikut saiz yang dikehendaki. Kebiasaannya anggaran berat setiap batang keropok adalah di antara 450 g hingga 550 g.
3.1.3 Memasak
Batang keropok lekor direbus menggunakan dapur merebus selama 30 minit atau sehingga ia terapung di permukaan air.
3.1.4 Mengetos
Keropok yang telah siap direbus, ditos dan disejukkan dengan menggunakan kipas pada suhu bilik.
3.1.5 Membungkus
Keropok lekor yang telah sejuk, diangkat dan dibungkus menggunakan bekas plastik serta ditimbang mengikut berat yang dikehendaki. Plastik ini dipatri dengan menggunakan mesin kedap udara (Vacuum Packaging).
3.1.6 Penyimpanan
Keropok Lekor dibungkus dan disusun dengan rapi dan disimpan di dalam Bilik Sejuk beku pada suhu -18ÂșC sebelum dipasarkan.
Thursday, August 14, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment