Thursday, August 14, 2008

RANCANGAN OPERASI

1.1 Proses Operasi

3.1.1 Mengadun

Isi ikan, tepung kanji, tepung sagu, garam, gula, bahan perasa (MSG) dan air ais diadun dengan menggunakan mesin penggaul (mixer) sehingga sebati (30 minit). Adunan yang telah sebati dapat diketahui apabila ianya tidak melekat pada bekas penggaul serta boleh membentuk doh.

3.1.2 Membentuk

Adunan yang sebati dibentuk menjadi batang keropok menggunakan mesin pembentuk keropok (extruder) atau roller mengikut saiz yang dikehendaki. Kebiasaannya anggaran berat setiap batang keropok adalah di antara 450 g hingga 550 g.

3.1.3 Memasak

Batang keropok lekor direbus menggunakan dapur merebus selama 30 minit atau sehingga ia terapung di permukaan air.

3.1.4 Mengetos

Keropok yang telah siap direbus, ditos dan disejukkan dengan menggunakan kipas pada suhu bilik.

3.1.5 Membungkus

Keropok lekor yang telah sejuk, diangkat dan dibungkus menggunakan bekas plastik serta ditimbang mengikut berat yang dikehendaki. Plastik ini dipatri dengan menggunakan mesin kedap udara (Vacuum Packaging).

3.1.6 Penyimpanan

Keropok Lekor dibungkus dan disusun dengan rapi dan disimpan di dalam Bilik Sejuk beku pada suhu -18ÂșC sebelum dipasarkan.

No comments: